ENDERUN OKULLARI 5/ A VE 5 / B SINIFI ÖĞRENCİLERİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ NACİ BİRİŞİK İLE 4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜNDE BARINAK ZİYARETİNDE.
CANLILAR DÜNYASI; İNSANLARDAN, BİTKİLERDEN VE HAYVANLARDAN OLUŞUR. İNSANLARIN HAYVANLARLA OLAN İLİŞKİLERİ ÇOK ESKİLERE DAYANIR. İLK ÇAĞLARDA İNSANLAR, HAYVANLARDAN KORKUYORLARDI. HAYVANLARDAN KORUNMAK İÇİN EVLERİNİ DAĞLARIN YAMAÇLARINA, KAYALIKLARA KURUYORLARDI. ÖNCELERİ HAYVANLARI SADECE GIDA VE YOLCULUK ARACI OLARAK GÖREN İNSANLARIN ZAMANLA BAKIŞ AÇILARI DEĞİŞMİŞ, ONLARA ŞEFKAT GÖSTERMEYE, EVCİLLEŞTİRMEYE VE ONLARLA DOSTLUKLAR KURMAYA BAŞLAMIŞLARDIR. İNSANLAR DAHA İLK ÇAĞDA KEDİ, KÖPEK, AT, KOYUN, SIĞIR, KEÇİ GİBİ HAYVANLARI EVCİLLEŞTİRDİLER. EVCİLLEŞEN HAYVANLAR, İNSANLARIN YARDIMCISI OLDU. BU İNSANLARIN ÇİZDİKLERİ DUVAR RESİMLERİ BU İLİŞKİNİN KANITIDIR.
KURULAN BU SICAK İLİŞKİ İNSANLARIN, HAYVANLARIN KORUNMASI KONUSUNDA BİRLİKTE HAREKET ETMELERİ FİKRİNİ DOĞURDU. İNSANLAR ARASINDA HAYVAN SEVENLER GİTTİKÇE ÇOĞALMAYA BAŞLADI. BU İNSANLARIN AMAÇLARI HAYVANLARA DAHA İYİ DAVRANILMASINI SAĞLAMAK, ONLARI KORUMAK, DAHA SEVECEN DAVRANILMASINA YARDIMCI OLMAKTIR. BU DÜŞÜNCEYE SAHİP HAYVAN SEVENLER İLK KEZ İNGİLTERE'DE 1822 YILINDA BİR ARAYA GELDİLER. HAYVANLARI KORUMAK, İNSANLARIN HAYVANLARA İYİ DAVRANMALARINI VE HAYVANLARIN DAHA İYİ KOŞULLARDA BESLENME VE KORUNMALARINI SAĞLAMAK AMACIYLA HAYVANLARI KORUMA BİRLİĞİ'Nİ KURDULAR. BU HAREKET DAHA SONRA TÜM DÜNYAYA YAYILMAYA BAŞLADI.
YURDUMUZDA HAYVANLARI KORUMA DERNEĞİ'NİN 1908 YILINDA KURULMASIYLA SİSTEMLİ VE DÜZENLİ OLARAK HAYVAN SORUNLARIYLA İLGİLENİLDİ. DERNEKLER KURULDU, KONUNUN ÖNEMİ GİTTİKÇE BÜYÜYOR, İNSANLAR YILLARDIR HAYVANLARA KARŞI YAPILAN HAKSIZLIKLARIN FARKINA VARARAK ONLARI KORUMAK İSTİYORLARDI. . AYNI AMAÇLI DERNEKLER BİRLEŞEREK HOLLANDA'NIN BAŞKENTİ LAHEY'DE DÜNYA HAYVANLARI KORUMA FEDERASYONU'NU OLUŞTURDULAR. 1931 YILINDA TOPLANAN BU KURULUŞ 4 EKİM'İ HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ İLAN ETTİ.
HAYVANLAR, DUYU VE HAREKET YETENEKLERİ OLAN CANLILARDIR. HAYVANLARIN SAHİPLERİNE BAĞLILIKLARI, HAYVAN SEVGİSİNİN DOĞUP BÜYÜMESİNE YARDIMCI OLDU. PEK ÇOK KİTAPTA, FİLMLERDE, SAHİPLERİ İÇİN CANINI VEREN HAYVAN ÖYKÜLERİNİ OKUR, İZLERİZ. HAYVANLARI SEVEN İNSANLAR, HAYVAN HASTALIKLARINI İYİLEŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞTILAR. BUGÜN UYGAR ÜLKELERDE HAYVAN HASTANELERİ KURULMUŞTUR. VETERİNERLER HAYVAN HASTALIKLARINI BELİRLEYİP İYİLEŞTİRİYORLAR. HAYVAN HASTALIKLARINA KARŞI ÖNLEM ALINIYOR. HAYVANLARI HASTALIKLARDAN KORUMAK İÇİN AŞI YAPILIYOR.
BAŞLICA BESİNLERİMİZ OLAN ET, SÜT, YUMURTA, YAĞ HAYVANLARDAN SAĞLANIR. GİYECEKLERİMİZİN BİR BÖLÜMÜ DE HAYVANLARIN DERİSİNDEN, YÜN VE TÜYLERİNDEN YAPILIR. İNSAN SAĞLIĞI İÇİN GEREKLİ OLAN AŞI VE SERUMUN YAPILMASINDA DA HAYVANLARDAN YARARLANILIR. EVİN KEDİSİ EVDEKİ ZARARLI BÖCEKLERİ VE FARELERİ YAKALAR. KÖPEK EVİMİZİ VE HAYVANLARIMIZI KORUR, BİZE BEKÇİLİK YAPAR. TAVUĞUN YUMURTA VE ETİNDEN, HOROZUN SESİNDEN, TÜYÜNDEN VE ETİNDEN FAYDALANIRIZ. AT, EŞEK VE KATIR GİBİ HAYVANLARIN GÜCÜNDEN FAYDALANIRIZ, YÜKLERİMİZİ TAŞIRLAR, ARABALARIMIZI ÇEKERLER, BİZİ DE TAŞIRLAR. MANDA, İNEK, KOYUN BİZE SÜT, ET VERİR. ÖKÜZ TARLAMIZI, HARMANIMIZI SÜRER, ARABAMIZI ÇEKER. KAFESTEKİ KANARYANIN ÖTÜŞÜNÜ DİNLEMEK, AKVARYUMDAKİ BALIKLARI SEYRETMEK BİZİ DİNLENDİRİR. ÇİÇEKTEN ÇİÇEĞE, AĞAÇTAN AĞACA DOLAŞAN BÖCEKLER, BİTKİLERİN ÇOĞALMA OLAYINA YARDIMCI OLUR. ÇEVREMİZDEKİ HAYVANLARDAN DOĞRUDAN DOĞRUYA VEYA DOLAYLI OLARAK YARARLANIYORUZ. KUŞKUSUZ AKREP, YILAN GİBİ ZARARLI HAYVANLAR DA VARDIR. BU ZEHİRLİ HAYVANLARDAN KENDİMİZİ KORUMALIYIZ.
HAYVANLARI SEVENLER, İNSANLARI DAHA İÇTEN SEVERLER. HAYVAN DOSTLARI MUTLU OLMAYI SEVGİDE ARARLAR. HAYVANLARI KORUYALIM. HAYVANLARA EZİYET ETMEYELİM. HAYVANLARI SEVELİM. ONLARA YARDIMCI OLALIM. HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ'NDE ÖĞRENDİKLERİMİZİ YAŞAM BOYU UYGULAYALIM.